ZP HoReCa – Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu

Biuro prasowe

Informacje prasowe

2019/05/20
MIĘDZYNARODOWY „DZIEŃ ŚLIMAKA” NA FARMIE ŚLIMAKÓW

Polecamy wybrać się do małego Krasina, pod Pasłękiem, aby uczcić Międzynarodowy Dzień Ślimaka, który przypada na dzień 24 maja.

6 lat temu została zorganizowana, pierwsza edycja ” Dnia Ślimaka” na Warmii i Mazurach przez EkoFarma „Snails Garden”
Film: https://youtu.be/37DFgwr2LIY

Polska historia hodowli sięga wieku XVII i gospodarstw przyklasztornych, albowiem dla mnichów dania z brzuchonoga były uznane, jako postne. W książce kucharskiej „Compendium Ferculorum” (Kraków 1682 r.) Stanisław Czernicki zamieści aż 6 przepisów o tych smacznych bezkręgowcach, a tylko 2 zdania o wieprzowinie.
W niedawno wydanej książce „Ślimaka kulinarna podróż – o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte” (SNAILS GARDEN, Kraków, 2016 r.) znalazło się 120 oryginalnych receptur stworzonych przez 64 mistrzów kulinarnych.
Powstał też film i filmowe instruktarze o pełzającym stworzeniu, urządzane są konkursy na temat potraw, i intrygujące, a trwające już przygotowania do Światowego Dnia Ślimaka – 24 maja 2019 r. Za wieloma tymi inicjatywami stoi „Ślimaczy Król” –Grzegorz Skalmowski – współwłaściciel farmy „Eko Snails Garden”, należącej do sieci „Dziedzictwa Kulinarnego Warmii i Mazur”

O to jak udało się osiągnąć takie wyróżnienie pytamy tego prekursora i wizjonera ślimakowego biznesu:
-„Wraz z żoną Mariolą stworzyliśmy nietypową firmę, wielofunkcyjną, która ma charakter nie tylko produkcyjno oświatowy, turystyczny, ale i doradczy. Tworząc kilkanaście filmów i uczestnicząc w wydawaniu fachowej książki wspieramy rolników przy podjęciu innowacyjnych kroków. Prowadząc ich hodowlę ślimaków do momentu eksportu za granicę.
Przecież hodowlę można założyć już na 500 m.kw. Zaczynając kilkanaście lat temu nie mieliśmy więcej. Dziś nasza ślimaczarnia dostarcza zarówno produkty w postaci gotowych dań, jak i białego kawioru (tak, tak) i naturalnych kosmetyków na bazie śluzu. Prowadzimy „bistro ślimaka”, sklep firmowy i warsztaty szkoleniowe – nawet w połączeniu z organizacją imprez , gdzie są ryby, raki i ślimaki. Muszę się pochwalić nagrodą za doskonałość kulinarną przyznaną przez Światowe Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej”.
Film:https://youtu.be/VJDA3k4tLm4
Farma Snails Garden w Krasinie pod Pasłękiem stała się jedną z większych atrakcji turystycznych zachodniej części województwa warmińsko-mazurskiego, przy drodze krajowej nr 7 między Ostródą a Elblągiem.
Gastronomiczny wątek to nie tylko kilkanaście sposobów przyrządzania ślimakowych porcji, to także łączenie smaków, np. z serem pleśniwym w muszlach, czy ślimaków zawijanych w boczek, są także wersje deserowe w formie bezików na słodko z kawiorem białym, czyli słynne „Perły Afrodyty”. A do tego zupełnie nadzwyczajna kombinacja z 80 proc. wykorzystaniem mięsa ślimaka w produkcji burgerów. Wyjątkowo szybki przysmak.
Warto poznać szlak ślimaka wiodący od starożytnych Greków, przez średniowieczne klasztory, staropolska kuchnię aż do innowacyjnej farmy w Krasinie, gdzie poznamy ten historyczny rys. To może być np. połączenie obu atrakcji: wizyta Eko Snails Garden i rejs częściowo po trawie i kanale elbląskim.

Polecamy wybrać się do małego Krasina, pod Pasłękiem, aby uczcić Międzynarodowy Dzień Ślimaka, który przypada na dzień 24 maja.

Kontakt

Związek Pracodawców HoReCa
Adgar Plaza One, BE
ul. Postępu 15, VII p.
02-676 Warszawa
tel. +48 505 049 257
e-mail: biuro@zphoreca.pl

Biuro prasowe

Kontakt dla mediów