ZP HoReCa – Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu

Biuro prasowe

Informacje prasowe

2017/12/04
ZP HoReCa walczy z szarą strefą w gastronomii

W piątek 1 grudnia, w restauracji Sphinx w Warszawie odbyło się kolejne spotkanie członków ZP HoReCa. Grupa robocza ds. walki z szarą strefą oraz zaproszeni goście rozmawiali na temat problemów branży, z którymi będą musieli się zmierzyć w przyszłym roku.

Punktem wyjścia rozmów był raport „Przeciwdziałanie szarej strefie w Polsce poprzez efektywny wymiar sprawiedliwości”, wydanym przez Global Compact Poland, z którego wynika, że poziom szarej strefy w pojedynczym punkcie gastronomicznym może wynosić nawet powyżej 50% obrotów. Zjawisko maleje wraz z profesjonalizacją zarządzania i sformalizowaniem sprzedaży w restauracji.

Restauratorzy skupili się głównie na opracowaniu najlepszych metod na walkę z nieuczciwymi przedsiębiorcami. Do poruszanych kwestii należały – elektroniczna fiskalizacja, ocena działalności aparatu państwowego w zakresie kontroli, zmiany w Kodeksie Wykroczeń, odpowiedzialność pracowników restauracji za niefiskalizowanie sprzedaży. Uczestnicy dyskusji poruszyli także kwestie związane z planowanymi zmianami w prawie pracy.

Eksperci ZP HoReCa podkreślali konieczność promowania uczciwych postaw biznesowych oraz tworzenia dobrych strategii rozwojowych dla branży. W tym celu z początkiem roku ZP HoReCa ruszy z programem, który będzie promował uczciwych przedsiębiorców a także edukował społeczeństwo. Uczestnicy spotkania zwracali uwagę na rangę edukacji w zakresie problemów branży. Podkreślano ogromną rolę klientów w procesie egzekwowania od branży HoReCa uczciwych postaw z korzyścią dla całego społeczeństwa.

***

Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu ( ZP HoReCa) to organizacja branżowa, która reprezentuje i chroni polski rynek gastronomiczny w kraju i za granicą. Do jej zadań należy działanie na rzecz rozwiązywania problemów branży, tworzenia korzystnych dla jej rozwoju warunków, a także dbanie o pozytywny wizerunek sektora gastronomicznego. ZP HoReCa przekształciła się z Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu, która powstała w 2016 roku z inicjatywy wiodących przedstawicieli branży. ZP HoReCa zrzesza obecnie około 2000 lokali gastronomicznych na terenie całego kraju. Informacji na temat członkostwa udziela biuro ZP HoReCa (e-mail: biuro@zphoreca.pl)

Kontakt

Związek Pracodawców HoReCa
Adgar Plaza One, BE
ul. Postępu 15, VII p.
02-676 Warszawa
tel. +48 505 049 257
e-mail: biuro@zphoreca.pl

Biuro prasowe

Kontakt dla mediów